dinsdag 18 november 2014

Mogen wij een keer mee op pontjestocht?

 ‘Ik ben studente Media & Cultuur (filmwetenschappen) aan de Universiteit van Amsterdam, en ontdekte tijdens het doen van onderzoek voor een documentaire uw blog’
 Zo begon een mail in mijn mailbox.
‘Ik heb samen met twee studiegenoten de opdracht gekregen een korte documentaire te maken over een vrij onderwerp. Ik ben zelf erg gesteld op de pontjes in Amsterdam die over het IJ varen, en las per toeval over de missie van u en uw vriendin Josephine om alle pontjes in Nederland te nemen. Wat ontzettend leuk initiatief. Nu vroeg ik mij af of mijn twee mede studenten en ik een keer met u mee zouden mogen op een van uw maandelijkse pontjestochten, en of u het leuk zou vinden als we hier een kleine documentaire over zouden maken. Heeft u de pontjes in Amsterdam wel eens bevaren?
In onze documentaire zouden we heel graag willen ontdekken hoe jullie ooit tot het doel om samen alle pontjes in Nederland te bevaren zijn gekomen. Ook zouden we hierin willen laten zien hoe de voorbereidingen en alle andere bijkomstigheden zoals vervoer voor een dag op pad verlopen: van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds na de tocht. Josephine en u zijn de belangrijkste factor van de film en daarom proberen we zelf op de achtergrond te blijven tijdens de dag en u vooral gezellig te spreken en vragen te stellen.
Op de weblog lazen we dat u al vijftien jaar samen pontjes bevaart, wat gaaf. We vinden het hierom belangrijk dat in de documentaire ook de nadruk wordt gelegd op uw bijzondere vriendschap.
Wij zullen alle drie ook onze fietsen meenemen zodat we precies zoals jullie een pontjesdag kunnen doorbrengen.’

Wanneer we op Amsterdam CS uit de trein stappen, staan Janne, Yannick en Wyneke al op ons te wachten. We krijgen de eerste instructies. Er worden vragen aan ons gesteld, maar die vraag wordt eruit geknipt. De vraag moeten we in ons antwoord verwerken. Ik ben dat – geloof ik – iedere keer vergeten.

We steken eerst met z’n vijven het IJ over om in Amsterdam Noord te komen. Het ritueel van het bespreken van de te volgen route naar het pontje wordt gefilmd.
Het regent en dat zal de hele dag zo blijven. Cameraman, Yannick, jongleert met zijn paraplu en camera op de fiets.

 
Klaar voor het eerste pontje

Gebruiken jullie geen Google maps?

Josephine legt uit dat dit om verschillende redenen niet handig is. Google maps verbruikt veel stroom en Mb’s, het scherm valt regelmatig uit, door de zon kun je het scherm niet goed lezen en je wilt niet dat hij nat wordt. Een papieren kaart is praktischer: je vouwt de kaart zodanig dat hij in het doorzichtige gedeelte van de stuurtas past. Al rijdend kun je de route bepalen. Regelmatig moet de kaart anders gevouwen worden, omdat we van de kaart zijn ‘af’gereden. Dat geeft ons meteen een moment om even uit te blazen. Het in- en uitvouwen van de kaart (Josephine maakt grootse gebaren) heeft iets romantisch. Bovendien is de kans groter dat voorbijgangers vragen of ze je kunnen helpen. Als je op een scherm tuurt, maakt je niet zo gauw contact met mensen.

Na een paar keer heen en weer rijden, hebben we Schellingwoude gevonden.

 
De route naar de twee pontjes

‘Nemen we de fietsen mee of laten we die hier staan?’
‘Zo te zien, is het een graspad, laten we maar gaan lopen.’
Ons getrainde oog ziet al snel dat er verderop een watertje is en we zien de contouren van een opwindspoel en een kabel.
Hé, een geheel onbekend mechaniek. Het is wel een draaimechaniek, maar het is moeilijk om de klep die moet voorkomen dat het wiel gaat terugdraaien, op zijn plaats te houden.

 
'Hoe werkt het nu?'

Zo, dat was het West-pontje en nu op naar het Oost-pontje. Daar gaan Josephine en ik alleen naar de overkant en stappen – volgens de regels – even af, want anders geldt hij niet.

Hebben jullie volgers?

We hebben volgers op de weblog.
‘Nee, we bedoelen mensen, die dit ook gaan doen’ Nee, de lezers vinden het wel leuk wat we doen en ze lezen graag het verslag en reageren daar – meestal mondeling – op. Belangstellenden vinden onze passie wel fascinerend, maar ik heb nog nooit een vraag gehad hoe je dat aanpakt.
Een standaardreactie van mensen is: “Ken je het pontje bij ……………………?”

Wat maakt dat jullie al zo lang dit doen?

Het is prettig om een doel te hebben. Zonder doel rijd je vaak dezelfde rondjes. Nu kom je overal in Nederland. Hadden jullie gedacht dat hier in het Noordoosten van Amsterdam zo’n mooi stukje natuur is? Zojuist hebben we langs het IJ gelopen  met aan de andere kant een schapen- en een paardenweide.  En dat we aan het einde ineens een klein wijkje met huizen aantroffen, was ook een verrassing.
Het vinden van een pontje is een uitdaging. Vandaag is het redelijk snel gegaan.

Josephine vertelt


Waar is jullie vriendschap op gebaseerd?

Accepteren dat de ander is, zoals die is. Niet zeuren. Als je iets afspreekt, houd je je er aan. De vanzelfsprekendheid waarmee we zaken oplossen. De gedeelde liefde voor het fietsen, de Nederlandse natuur, het ‘avontuur’ en natuurlijk de interesse in pontjes.
Duidelijker dan het in het door ons opgestelde Pontjesreglement kan ik het niet zeggen: Alle criteria die we in de loop der jaren hebben aangelegd, zijn nooit op papier gezet, en toch zijn ze intuïtief voor beiden duidelijk.

Wat is het oudste pontje van Nederland?

Ik had me op veel vragen voorbereid, zoals hoeveel kilometer rijden jullie per jaar of per keer en hoeveel pontjes doen jullie per jaar? Maar op deze vraag moest ik het antwoord schuldig blijven. Gelukkig is er de nieuwe Bosatlas van onze culturele erfgoed:

Vóór de bouw van bruggen en tunnels waren veerponten essentiële schakels in het wegverkeer; feitelijk horen ze bij het wegennet. Sommige veerverbindingen bestaan al sinds de middeleeuwen, zoals het Lexkesveer bij Wageningen, de veren Dieren-Olburgen en Zwolle-Hattem, het Kralingse Veer en het Katendrechtse veer.

Restaurant De Pont

Tevreden stellen we vast dat niemand meer droge voeten heeft. Op naar de koffie en de appeltaart, die ons aangeboden wordt door onze drie medereizigers. Wyneke weet nog een leuke doorsteek over een sluis en dan is daar café-restaurant De Pont.
 Nu mag Janne eindelijk haar functie uitoefenen, die van geluidsvrouw. In de regen was haar rol beperkt tot het ophouden van de paraplu. 
De microfoon wordt van de camera afgehaald en meer gericht gebruikt.


Zoals afgesproken, heb ik m’n administratie meegenomen en wikkel deze af onder het toeziend oog van de camera. In de behaaglijke warmte van De Pont kunnen we ook de pontjeskaart laten zien, waar alle pontjes van Nederland op staan.

Reuze handig, die vouwlijnen.


Terwijl het personeel zoekt naar de vellen papier – met vouwlijnen- waarmee je een bootje kunt vouwen, praten we nog even na over de opleiding, die ze alle drie volgen.

‘Ik begrijp nu waarom jullie de regel ingesteld hebben, dat er pas wat gedronken mag worden na 20 kilometer. Ik heb helemaal geen zin meer om nog verder te fietsen,’ zegt Wyneke ten afscheid.

We kijken terug op een gezellige dag met drie enthousiaste jonge mensen, met een oprechte belangstelling voor ons, onze missie en onze vriendschap.

Twee pontjes gedaan, nog 45 te gaan.

16 november 2014

24 opmerkingen:

Yannick, Janne en Wyneke zei

Lieve Bette en Josephine,
Wat een eer was het om jullie een dag te mogen vergezellen op de pontjestocht naar Schellingwoude Oost en West. En wat een verassing dit leuke verhaal terug te vinden op de blog!
We houden jullie op de hoogte over de film.
Fijne dag liefs Yannick, Janne en Wyneke

Anoniem zei

Wat een onwijs leuk filmpje is dit geworden. Ik ben volgende week benieuwd naar je verhaal hoe dit nu weer is ontstaan.

Groet, Nel

Anoniem zei

Wat een leuke documentaire van de ervaringen van Josephine en jou.
Hebben die studenten daar nog verdere plannen mee? Je weet maar nooit.......een TV uitzending van moedige dames die alle pontjes van Nederland hebben bevaren???
Je hebt er nog wat te gaan, veel plezier bij jullie volgende tocht.
Groet van Ria.

Anoniem zei

ik heb geweldig genoten van de pontjesopname!
Het geeft mij altijd weer 'n kik hoe jullie hiermee bezig zijn!
Eigenlijk moet ik elke dag 'n pontjesverhaal horen om de
juiste "toon hoogte " te hebben voor de nieuwe dag!
Dank voor jullie inspiratie!
groet Marijke

Anoniem zei

Ik heb genoten van jullie pontjesdocumentaire. Jammer van het slechte weer.... maar daardoor toch een uniek document geworden. De vriendschap moet wel voorop staan als je dit kunt volhouden binnen het Nederlandse klimaat..
Liefs,
Anke

Anoniem zei

Hartstikke leuke video, ondanks het zeikweer!

Groeten, Henny, Ludo

Anoniem zei

Echt geweldig leuk dit!

Groeten,
Philomene

Anoniem zei

Hoipipeloi

Eindelijk de tijd genomen om het filmpje te bekijken. Ik vond het heel leuk, het geeft een goede indruk hoe jullie het altijd doen
ook met hoeveel plezier het wordt gedaan. Hoeveel pontjes nog? hoeveel regels zijn er en hebben jullie die samen opgesteld?
Is er ook een regel voor verplicht appeltaart met slagroom!
Ik wens jullie nog veel pontjes plezier

groetjes
Corrie

Anoniem zei

Hoi Betty,



Kijk nou toch, na al die jaren en op jouw inmiddels “hoge” leeftijd” word je een bekende “ster”. Dat was je natuurlijk al, maar dat wist je nog niet.
Leuk dat ze dit hebben gemaakt.
We wensen jou en Gerard gezellige Kerstdagen en een goed en gezond 2015..

P.S. Pas op dat je niet in de Kerstboom wordt gehangen nu je een “ster”bent.

Groetjes, Bep en Aad

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Heel mooie en leuke documentaire. ik hoop dat jullie nog heel veel pontjes gaan doen.
Saskia

Anoniem zei

Mooie 'natuurlijke' reportage, knap werk van de studenten! En bijzonder duo zijn jullie toch !

Gea

Anoniem zei

Énig!

Karen

Anoniem zei

Wat een leuke video zeg. En met dat weer moesten jullie wel afzien, maar het gebak verzachtte het wel.

Valery

Anoniem zei

Een fantastisch filmpje! Niet alleen over pontjes maar over vriendschap, samenwerken, het weer trotseren....

Marjan

Anoniem zei

Geeft een leuke impressie van jullie beiden.

Nelly

Anoniem zei

Geweldig! Brede smile op mijn gezicht bij het bekijken van deze doc!

Rita

Anoniem zei

Leuheuk!!!!!!!!

Carin

Anoniem zei

Wat ontzettend leuk!!

Loes

Anoniem zei

Heel leuk om te zien. Mooi filmpje

Andrea

Anoniem zei

Heel leuk om jullie samen te zien, Bettie en Josephine ! Hoeveel pontjes nog te gaan?

Anneke

Anoniem zei

Mooie aanvulling op jullie eerdere filmpje in de buurt van Rotterdam. Maar wat was het doel van die studenten van de UvA?

Hermine

Anoniem zei

Leuk dat ik nu heb kunnen meekijken met een van je pontjestochten.

Coby

Anoniem zei

Gekeken hoor. Enig, maar akelig nat!

Alie