donderdag 10 juni 2010

Drijfzand

“Dit laantje gaan we nog in en dan houden we ermee op,” zegt Josephine terwijl ze naar links wijst. En jawel, we rijden tegen de zelfbedieningskabelveerpont over de Alendorperwetering aan.

Leidsche Rijn
Zoals uit de introductie blijkt, waren we al enige tijd op zoek naar dit pontje. Het zou ten noorden van De Meern moeten liggen. Eindeloze zandvlaktes met nieuwe huizen worden afgewisseld door een park en oude landschappen. We zijn in Leidsche Rijn. Van de Alendorperwetering hadden de weinige mensen op straat nog nooit gehoord, maar de Alendorperweg vermoeden ze daar ergens, terwijl ze een grote zwaaibeweging met hun hand maken.
Zodra je het pontje gevonden hebt, ben je al het gezoek meteen weer vergeten. Soepel glijdt het naar de overkant na een paar rukken aan het mooie touw: wit met blauwe stippen. We worden verwelkomd door een bord ‘Gevaarlijk, drijfzand’. Erlangs loopt een houtsnipperpad, maar wij hebben er niet veel vertrouwen in. “Dat lijkt wel een graf,” zegt Josephine terwijl ze naar een rechthoek, bedekt met bloemen, wijst. We waren toch al niet van plan om aan de andere kant door te fietsen, omdat het slechts een voetpad is, maar nu vergaat ons alle lust. Maar… volgens het Pontjesreglement moeten we aan de overkant afstappen. We tikken voorzichtig de oever even aan en varen weer terug.

Pontjesadministratie
“En nu hebben we ‘de provincie Utrecht’ af” zeg ik tegen Josephine, die dit met vreugde onthaalt. Later bleek dat ik te voorbarig was geweest, want er zijn onlangs 2 pontjes bijgekomen, volgens de Nieuwsbrief van Vrienden van de voetveren. Het is nog maar de vraag of deze pontjes voldoen aan ons Pontjesreglement. De een ligt in een gebied waar in de verste verte geen fietspad is te vinden en de andere vaart naar een Museum over de binnenvaart.
In dezelfde nieuwsbrief staat dat de fietspendelboot over de Limburgse Maas niet meer vaart. Hoera, nu hebben we de provincie Limburg af! Misschien is deze vreugde wel ongepast en waren er veel mensen blij met deze pendeldienst.


Motorveerpont Vrevia
Op het eerste pontje van vandaag van Nieuwegein naar Vianen over de Lek had de veerbaas voorspeld dat het om 2 uur zou gaan regenen. We hadden onze schouders opgehaald over de precisie en de zekerheid waarmee hij dit verkondigde. “In Zeeland regent het al; misschien zijn de wolken wel leeg eer ze hier zijn,” antwoordde een passagier hoopvol.

Het is half 2 en er is nog geen druppel gevallen. We rusten wat uit met een boterham, meloen en radijsjes en als we weer op de fiets stappen, begint het te druppelen. Het gaat niet echt regenen. Het was weer zo’n ‘regenjas aan/regenjas uit’-dag.

Virtueel nog 48 te gaan.

6 juni 2010.

5 opmerkingen:

Hermine Dekkers zei

Was het wel een mooie tocht of alleen een "moetje"?

Jullie juichen nu wel zo, maar als ze er allemaal opzitten, val je toch mooi in een gat.

Veel plezier weer bij het volgende pontje en hopelijk een mooi landschap.

Bettie van Veen zei

Dag Hermine,

Nee, het was geen "moetje". Het is een prachtig gebied, de driehoek Utrecht, Nieuwegein en Woerden.

We hebben eigenlijk voortdurend langs water gereden, zoals de Kromme Rijn en de Hollandse IJssel.
Af en toe reden we door buitenwijken en hebben we de mate van oranjegekte becommentarieerd.

Ik denk dat we ons hele leven op pontjes blijven jagen, want er komen voortdurend nieuwe bij. Desnoods doen we dat met de scootmobiel.

Bettie

Anoniem zei

Gefeliciteerd meiden!!!

Hebben jullie trouwens ooit nog iets gedaan met RTV Zuid-Holland. Als jullie straks betreffende Pontje Doen zijn uitgefietst, heb ik waarschijnlijk wel weer iets nieuws voor jullie!

Overigens, vanwege het 5-jarig bestaan van Holland Heritage hebben wij een leuke actie met de Pontjes DVD's. www.pontjedoen.nl

Groetjes,

Menno

Anoniem zei

Hallo Bettie en Josephine,
Laatst was er een man op tv. Hij zat in de trein en was dik in de 80. Hij is helemaal gek van treinen. Sinds zijn 37e heeft hij in een schriftje bijgehouden hoeveel kilomer hij met de trein heeft gereisd. Op dat moment ging hij de miljoen passeren. Mijn eerste gedachte was: "Hoeveel kilometer hebben jullie al gefietst voor het pontjesavontuur?"
Op naar de volgende kilometers.
Groetjes, Nel

Anoniem zei

Leuk verhaal weer.
Betty, ik ga het maar weer eens proberen. Als ik op je 48e verhaal ook reageer zal ik het toch wel onder de knie hebben, hoop ik.
Hoop je met mij mee?