donderdag 18 januari 2018

België versus Nederland

Sinds Josephine naar Antwerpen is verhuisd, hebben we ons geconcentreerd op de zuidelijke pontjes van Nederland. Maar België heeft ook pontjes, 42 maar liefst, waarvan wij er al vijf hebben gedaan. Deze pontjes varen in Zuid-Limburg over de Maas naar België.
De meeste pontjes liggen tussen Antwerpen en Gent. Dus, vanuit Nederland ook goed te bereiken.

Vandaag staat de waterbus van Hemiksem naar Antwerpen (Steenplein) op het programma.

Hemiksem

Ik was wat vroeg bij de aanlegsteiger, omdat ik m’n reis ruim berekend had. Ik moest immers over de ring van Antwerpen. Maar de door de routeplanner berekende reistijd klopte precies: 1 uur en 24 minuten. Het geeft mij de gelegenheid om het scheepvaartverkeer te bekijken. De aanlegsteiger wordt benut door twee veerponten. De ‘Jan van Eyk’ van VLOOT en de ‘Aqua Diamond’ van de Waterbus. Om de beurt leggen ze aan.

Waterbus Aqua Diamond

Om het half uur vaart de Waterbus. Het zijn catamarans, zoals ze ook in de buurt van Rotterdam varen. Het bemanningslid die niet alleen assisteert bij het aan- en afmeren, verkoopt ook de kaartjes.
Hij kijkt mij vorsend aan. Ik begrijp zijn frons. ‘Ik ben 68 jaar,’ zeg ik vrolijk. ‘Oh, dan krijgt u reductie.’ Josephine krijgt een blauw kaartje en ik een roze.
We merken op dat deze waterbussen er hetzelfde uitzien als die rond Rotterdam. ‘Dat klopt, we hebben eerst daar gevaren en nu hier over de Schelde. De waterbus in Nederland had aanloopproblemen, maar hier in België was er gelijk voldoende belangstelling.’
We nemen afscheid van de bemanning en lopen in de richting van de torenspits van Kruibeke.
Cosmogolem

In 1986 creëerde kunstenaar Koen Vanmechelen een houten reus: De Cosmogolem.
Zijn inspiratie ontsproot aan de legende van de 16e eeuwse ‘kunstmensen’ uit klei en water, die werden gebouwd door rabbi’s om de Joden in het getto te beschermen.
Dit vier meter hoge beeld vraagt wereldwijd aandacht voor de kinder- en mensenrechten. De grote voeten verwijzen naar stabiliteit, de grote handen naar hulpvaardigheid, het open hoofd naar een open geest.
De armen van de reus bestaat uit losse houten bakken, die door kinderen van de Kruibeekse scholen in elkaar geknutseld zijn.

 
Cosmogolem

Kruibeke

In een echt Vlaams café drinken we cappuccino respectievelijk chocolademelk. Onvermijdelijk zit er een eenzame man aan de bar achter een schraal biertje.
Aan een tafeltje een oude vrouw met een rode port en kaasblokjes. ‘Kijk,’ zeg Josephine ‘zo zie ik mezelf later ook zitten. Lekker even de deur uit, een wandelingetje met m’n stok, een glaasje en een stukje kaas. Meer heb ik dan niet meer nodig.’

Dienstencheques
Als inwoner van Vlaanderen gebruikt Josephine dienstencheques . Hiermee kun je – dankzij de subsidie van het Vlaamse Gewest – tegen een gunstige prijs beroep doen op huishoudhulp. Betaal je haar hiermee , dan betaal je haar dus niet zwart.

Dan ben je slechts anderhalf uur van huis en stap je een andere wereld binnen.

 
Onze-Lieve-Vrouwekerk

Sigmaproject

We ronden de kerk en volgen de bordjes met de wandeling Barbierbeek. Drassig rivierlandschap, zoals wij dat ook kennen.
Zoals wij het Deltaplan hebben, hebben de Belgen blijkbaar het Sigmaproject. Het doel is: de omgeving beter beschermen tegen overstromingen en de unieke Scheldenatuur in ere herstellen.

Nog 35 Nederlandse pontjes te gaan.
Eén gedaan. Nog 36 Belgische ponten te gaan


12 januari 2018

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha die Bettie,
Leuk verhaal. Maar om over de Ring van Amsterdam te gaan is wel mijl op 7. Dus ik denk dat je de Ring van Antwerpen bedoelt.
Hermine