maandag 14 januari 2013

Vriendelijkheid


‘Vaart op afroep’ staat er bij de beschrijving van het pontje over de Ringvaart Haarlemmermeer. Ik bel op om onze komst aan te kondigen en de vrouw aan de telefoon zegt: ‘Oh, dan bouwen we hem wel even op.’ Ik wist niet wat ik me daarbij moest voorstellen. 
Ik vraag nog even of Badhoevedorp een treinstation heeft. ‘Nee, Amsterdam Lelylaan is het dichtstbijzijnde station’. Ik vraag of ik onze komst zondagochtend nog even moet bevestigen, maar dat is niet nodig. Josephine meldt per e-mail dat we het beste Amsterdam Sloterdijk kunnen nemen. Dan hebben we allebei een rechtstreekse verbinding.

Als ik om half negen op de fiets zit, zie ik dat de sloten zijn bevroren. Ik troost me met de gedachte dat de Ringvaart nog niet bevroren zal zijn. Het is 0°C en ik heb wind tegen, maar ik verheug me al op ‘voor de wind’ als ik vanmiddag terugkom. Het is glad op het perron, maar iedereen komt zonder vallen aan boord van de Sprinter. Het is druk.

Op station Sloterdijk komen Josephine en ik tegelijk uit een lift. We hebben nog alle tijd: het theehuis de Akermolen gaat pas om 12:00 uur open. In de Starbucks op het station nemen we koffie respectievelijk chocolademelk. En natuurlijk wat lekkers erbij.
We hebben allebei een oude plattegrond van Amsterdam bij ons en samen met het Google-maps-plaatje op de website van de Vrienden van de voetveren vinden we de plaats waar het pontje waarschijnlijk ligt.
Lekker doorgewarmd stappen we op de fiets. Regelmatig moeten we stoppen om op de kaart te kijken of hem te draaien.

Hoe dichterbij we denken te komen, hoe minder de straatnamen op onze verouderde kaarten staan. De Akersingel geeft ons hoop dat we het doel beginnen te naderen. En ineens is hij daar: Theehuis de Akermolen De pont ligt met een grote ketting vast en het hek is op slot. Oei, dat ziet er niet goed uit.

Ik maak me bekend bij de gastvrouw en spreek m’n verbazing erover uit dat het pontje niet ‘vaargereed’ is. ‘Oh, bent u dat? Maar ik dacht als u van de kant van de stad komt, hebt u het pontje niet nodig.’ Dat is waar. Ze heeft natuurlijk helemaal gelijk. Nodig is het niet. Ik besluit toch nog een poging te wagen en ik leg uit wat onze queeste is: ‘Alle pontjes van Nederland doen.’ ‘Nou, ik zal kijken wat ik voor u kan doen.’ Benieuwd wachten we af. De poffertje smaken ondertussen heerlijk.

Ineens duikt er een jongeman op die vraagt of we nog steeds willen overvaren. Wij bevestigen het, maar zeggen er voor alle zekerheid bij dat we heen en weer willen varen. Dat is geen probleem. ‘Ik ga nu de pont in orde maken.’ Even later zien we hem met een accu en een buitenboordmotor sjouwen. ‘Hij is klaar voor jullie.’ We lopen met hem mee en we krijgen een privé-overtocht en we voelen ons de koning te rijk.

Motorveerboot ‘CoCoBo, het varende terrasvlot,’ over de Ringvaart Haarlemmermeer

Het is een zogenaamd varend terras. Op tal van tot de verbeelding sprekende, verrassende manieren zijn ze in te zetten. Uitgerust met een speciale tent zijn ze als kampeervlot uniek. Het kan ook een varend verlengstuk zijn van een tuin of varende steiger aan huis of bij de woonboot. Zo’n pontje hebben we nog niet eerder mee gevaren.

Aan de overkant aangekomen, vraagt de schipper: ‘Nu, willen jullie zeker aan land stappen?’ Dat had hij goed aangevoeld. Het Pontjesreglement schrijft voor dat aan de andere kant voet aan wal gezet moet worden. We volbrengen de procedure en varen weer terug. Nadat we hem en de gastvrouw hebben bedankt, fietsen we langs een andere route naar Sloterdijk.

Een bijzondere ervaring: een pontje dat speciaal voor ons vaart!

Nog 76 te gaan.

13 januari 2013.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Bettie,

Dank voor de weer fraaie beschrijving van jullie pontjesroute. Ik
geniet altijd van jullie leuke beschrijving. Fijn, dat een pontje
speciaal voor jullie in de vaart kwam.

Als ik de voorpagina van je blog bekijk, dan staan daar rechts een
aantal leuke foto's. Eén daarvan is van het pontje bij Schaep en
burgh van Natuurmonumenten in 's Graveland. Maar dat pontje is alweer een aantal jaren uit de vaart. Misschien is het een idee om die foto te vervangen door een andere van een nog wel bestaand pontje?

met vriendelijke groet,
Wim Kusee

Anoniem zei

Hallo Bettie,
Mooi verhaal. Jullie zijn wel bikkels hoor zo de kou en de gladheid te trotseren.
Hermine

Anoniem zei

Hij is weer bijzonder!!!

Groet

Mieke

Anoniem zei

Wat een bijzondere ervaring weer. Respect voor jullie doorzettingsvermogen elke keer weer met de "heen en weer".

Nelly

Anoniem zei

Hallo Bettie en Josephine,
Dit is toch weer echt iets voor jullie om er alles voor over te hebben aan de overkant te komen.
Geweldig verhaal weer.
Toch in boekvorm.....? desnoods in een hele kleine oplage.
Lezers van deze blog moedig haar aan.

Groeten, Nel

Anoniem zei

Grееtings! Very helpful advice ωithin this article!
It iѕ the little changes thаt pгoducе the biggeѕt changes.
Mаnу thanks for shaгіng!


My homepage :: Ephedra caffeine Aspirin

Anoniem zei

Pretty! This was a reаlly wondeгful аrticle.

Thank уou for pгοvіding thіs іnfo.mу site :: buy ephedra hcl
Also see my website: ephedrine hcl 30mg

Anoniem zei

Thіs iѕ a really good tip particularly to those new to thе
blοgoѕphere. Simple but vегy accuratе information… Thankѕ for shагing this one.

A must read poѕt!

Alsо visit my homераge; where to buy ma huang