zondag 2 september 2018

‘Ik zal niet zo snel fietsen’

Vandaag fietst Eric, een collega van Josephine, met ons mee. Hij heeft bij de Kersttombola ten behoeve van "Kom op tegen kanker" een pontjestocht met ons gewonnen.


Puurs

We hebben afgesproken bij Hotel Van Reeth’s branderij in Puurs.
Een lange man stapt uit de auto met achterop zijn fiets. Zijn vrouw vertrekt met de auto.

Hij ziet me er zeer fit uit. Maar gelukkig had Josephine hem gewaarschuwd: Het gaat niet om de snelheid of de afstand, maar de pontjes en de gezelligheid.

Verschillende formatiesHeerlijke, landelijke weggetjes
Josephine en Eric rijden eerst voorop om de laatste ontwikkelingen op het werk door te nemen. Inmiddels zijn ze geen collega’s meer. Josephine werkt nu als zelfstandige bij de Vlaamse overheid voor een project van twee jaar.
Ik vind het niet erg om alleen rijden, want we hebben behoorlijke tegenwind en zo kan ik achter hun ruggen schuilen.
Gedurende de rest van de dag rijden we afwisselend alleen of naast elkaar. We kunnen nu zelfs in een waaier rijden en afwisselend op kop te rijden. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik geen kopwerk heb verricht, maar ik ben ook veruit de oudste.


De Scheldevallei

We gaan de Schelde verschillende malen overvaren. De rivier ligt in de Scheldevallei met riet, kleinschalige landbouw, dijken, bospercelen en dorpjes met prachtige namen als Baasrode, Moerzeke Kastel en Sint Amands. Het lijkt op het Nederlandse rivierenlandschap en toch weer niet. Het landschap is rommeliger dan in Nederland. Wij ruimen alles wat in verval is gelijk op. De Vlamingen laten de tijd hun werk doen. Ik houd daar wel van.

Baasrode

Tegen twaalven zijn we toe aan een versnapering. Genoeg cafés, maar ze zijn nog dicht. De bakkersvrouw biedt aan om koffie te zetten. Dat kunnen we dan buiten op het bankje op het plein opdrinken.

Maiandros

 
De eerste overtocht over de ScheldeDe motorveerpont Maiandros ligt al op ons te wachten. Maiandros is een riviergod uit de Griekse mythologie.
De veerbaas zit met z’n kameraden te praten in de stuurhut. Stipt om 12 uur verlaten we de wal.

Sint Amands - Moerzeke

12:30 lunchpauze

We hebben ons niet goed voorbereid. Alle pontjes over de Schelde varen om het half uur en om 12:30 is het lunchpauze. Dan slaan we deze maar over. We vervolgen onze weg over de dijk met rechts de Schelde en links drassige gebieden met populieren, riet en vissershutjes aan meertjes.


Pannenkoeken

In België worden pannenkoeken pas geserveerd na drieën.
‘Hé, hier worden pannenkoeken tot 17:00 geserveerd.’ Hoopvol bestellen wij.
‘Pas vanaf 2 uur, hè,’ zegt de serveerster.

In Mariekerke kunnen we overvaren naar Moerzeke. De lunchpauze is voorbij.Temse

We bedwingen de Temsebrug, de langste van België (374 meter) die een belangrijkste transportverbinding is tussen Oost-Vlaanderen en Antwerpen. We komen op de kermis uit. Na uren in ruraal gebied gefietst te hebben, worden we overvallen door de verkeersdrukte.

Rupelmonde
De kade In Rupelmonde doet mediterraan aan. Het is geen straf om hier te wachten. Twee minuten na drie maakt de Amritam 3 zich los van de overkant.

We vinden het wel genoeg voor vandaag. We rijden rechtstreeks terug naar het hotel. Drinken nog wat en Eric vertrekt op de fiets naar Antwerpen. Hij was nog lang niet moe.
De volgende dag mailt hij:
“Ik heb er ook van genoten.
De ruim 25 kilometer op weg naar huis vielen wel wat tegen, wegens toch nog veel wind.
Ik heb ’s avonds niet zo veel meer gedanst.”

We hadden die dag al 48 kilometer gereden.

Nog 31 Nederlandse pontjes te gaan.
Nog 28 Belgische pontjes te gaan

24 en 25 augustus 2018

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha Bettie,
ik lees net je tocht in België met de Belgische pontjes. Als je die bij de Nederlandse pontjes gaat optellen, kunnen wij nog jaren genieten van jullie verhalen en ervaringen.
Ik heb er geen bezwaar tegen, altijd interssant om te lezen.
Je vriendin heeft een mooie promotie gemaakt in België.

Groetjes Ria.