dinsdag 11 juli 2017

Een snelle aanpassing

Als een paar synchroonzwemmers draaien we het parkeerplaatsje in de Dorpsstraat van Ellemeet op.
Bij het ontbijt zag het er niet naar uit dat we elkaar zo precies op tijd zouden ontmoeten.
Ik controleerde nog even vanaf welk tijdstip het pontje vaart. Tot mijn schrik lees ik:
Openingstijden: 
Op dit moment vaart het pontje niet in verband met vakantie. De nieuwe vaartijden worden op een later moment bekend gemaakt.
‘Wat doen we? Toch gaan en een rondje fietsen daar. Of gauw een ander pontje zoeken?’
‘Zoek een ander pontje.’
Op Schouwen-Duiveland moet we die nog bij Noordwelle doen.

Noordwelle en Zuidwelle

Noordwelle werd gesticht ten noorden van een dam, oftewel “welle” en maakte samen met het ten zuiden van de dam gelegen (verdwenen) Zuidwelle deel uit van de heerlijkheid Welland. Een ringdorp met de huizen rondom de uit 1450 stammende Corneliuskerk met slechts een paar honderd inwoners.


Het ringdorp Noordwelle, de huizen staan rondom de kerk.

Het pontje moet recht tegenover het Hof van Renesse liggen. We melden ons aan bij de balie voor een kopje koffie. De eigenaresse heeft net het ontbijt geserveerd en is niet van plan om open te gaan voor passanten. Het wordt slecht weer. Wij zijn verbaasd. Volgens ons is het en blijft het prima weer.


De app Overzetveren

Ik start de app. We zijn slechts 2 minuten verwijderd van het pontje. We gaan rechtsaf. Hé, nu zijn we ineens 5 minuten van het pontje vandaan. Zeker de verkeerde kant opgegaan. 

Het is nauwelijks voor te stellen dat deze gronden regelmatig onderliepen door de natuur of door oorlogsgeweld.

We rijden terug, voorbij het Hof van Renesse en slaan rechtsaf. De weg gaat over in een pad met steenslag. Al hobbelend arriveren we bij het pontje. Ook weer zo’n prachtig nieuw pontje. De blauwe touwen lopen door rechthoeken en worden zo droog gehouden. We varen heen en weer over een kreek.

De Graanhalm

Van het rustige kwelderlandschap met hier een daar een toefje bomen fietsen we het drukke, toeristische Burgh Haamstede binnen.
In de tuin van Pannenkoekenmolen de Graanhalm schuiven we aan bij een tafel met vier Zwitsers. Deze bestellen twee pannenkoeken en de serveerster vraagt of ‘zwei Teller’ extra moet geven. Ja, dat is goed. We bestellen zoals altijd een pannenkoek naturel en een met spek en appel. Mmmm, het zijn volkoren pannenkoeken. Onze tafelgenoten kijken met belangstelling naar het hanteren van de schenkstroop. Of ik een beertje teken? Nee, een aapje.


Genderneutrale toiletten?

Ik heb vaak grote moeite om de als leuk bedoelde afbeeldingen van het dames- of herentoilet te onderscheiden. Ik gok goed.Burgh Haamstede

De terrassen rijgen zich aaneen in Burgh Haamstede. Wij zoeken de rust op van de Vroongronden. Een aantrekkelijk gebied met door houtwallen omzoomde weilandjes. Bij Renesse rijden we ineens op de oprijlaan naar Slot Moermond.

Terug in Ellemeet. De fiets op de fietsdrager en op naar huis.Een gedaan. Nog 43 pontjes te gaan.


2 juli 2017

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Bette,

Hier ben ik weer. Leuk verhaal over het pontje in Burgh Haamstede, leuke plaats en de pannenkoeken zijn daar inderdaad heerlijk.
Maar in het seizoen is het er druk maar in de winter heel, heel stil.
groet
Diny