donderdag 9 maart 2017

Het vlees is zwak

We blijven van goede wil, maar we zijn even voor de verleiding van de auto bezweken. Het geeft ons de gelegenheid om pontjes te doen die ver van treinstations zijn gelegen. De afstand station Roosendaal naar het beoogde pontje van vandaag bedraagt 70 kilometer. Josephine haalt me op bij het station en over de A 58 rijden wij naar Koewacht op de grens van Nederland en België. 

Parkeerplaats Spuitendonk 

Op de A 58 zien we dat een lichaam uit een zwarte SUV wordt getild. De wapperende politielinten duiden op een misdaad. Wij houden het op een afrekening in het criminele circuit. ’s Avonds lezen we dat het om een 54-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats gaat. Hij is een natuurlijke dood gestorven. 

Koewacht

 Volgens het Plaatsnamenboek is de huidige benaming opgekomen onder de invloed van het Vlaamse wachten: het hoeden van het vee. De zon is verdwenen en het begint zachtjes te regenen. We trekken onze wandelschoenen aan. Door de regen van de afgelopen dagen is alles drassig geworden. Van knooppunt 33 lopen we naar 32 waar we op dit bord stuiten. 

We weten niet wat Neospora is, maar we weten wel dat we geen hond zijn. Naschrift: Neospora is een parasiet waarvan de eindgastheer de hond is. Bij runderen kan deze parasiet abortus veroorzaken. 

Ommetje De Vennepad 

Via de Vennepad komen we aan de Boschkreek, de zoetste kreek van Zeeland. Tussen 1951 en 1976 werd de kreek ernstig vervuild door de lozing van rioolwater van Koewacht. Na aansluiting op AWL (afvalwaterleiding) in 1976 en de verwijdering van de rioolsliblaag in 1994 is de waterkwaliteit sterk verbeterd. 

We vragen ons af waarom het ‘de vennepad’ is en niet ‘het vennepad’. Volgens het informatiebord komt de gewone pad hier voor en niet de vennepad. Het pontje ligt – zoals gebruikelijk – aan de overkant. We halen het naar ons toe, varen over, stappen af aan de overkant om het officieel te maken en varen weer terug. 


Hulst 

Alle horecagelegenheden in Koewacht zijn dicht. In café Kwebbel in Hulst serveren ze geen pannenkoeken. Op een belendende tafel zien we een eenzaam achtergebleven achterkant van een appelpunt. De grootte daarvan doet ons vermoeden dat wij genoeg hebben aan een appelpunt. 

Een gedaan. Nog 47 pontjes te gaan. 

5 maart 2017.

1 opmerking:

Anoniem zei

Fijn Bettie dat jullie weer op pad zijn gegaan. Hopelijk wordt het een fantastisch pontjesjaar voor jullie. En niet te snel die 47 pontjes gaan doen hoor, anders gaat jouw leesfanclub deze verhalen enorm missen.

Nel