dinsdag 21 april 2015

Het verkeerde pontje

In het verslag van de Algemene Leden Vergadering van de Vereniging Vrienden van de Voetveren lees ik dat er weer 11 pontjes zijn bijgekomen. Ik zet ze in mijn lijst van nog te bevaren pontjes.
Deze lijst is in Excel en ik kan zo zien in welke maanden ze varen. Ik zoek de pontjes op die in april weer in de vaart komen. Zo ver weg mogelijk omdat de dagen nu al langer zijn. Het wordt het fiets-/voetveer over de Maas van Lottum naar Arcen.

Na tweeënhalf uur treinen stappen we uit in Horst-Sevenum. Als de trein wegrijdt staan we in een grote leegte. Kale velden met hier en daar een huis.

 Voetveren-app

Met de app, die is ontwikkeld door Uiterwaarde, zijn alle veerponten in Nederland te vinden. Van iedere veerpont zijn de locatie, de vaartijden en een eventuele website van de exploitant te vinden. Deze app is ontwikkeld in samenwerking met de Vrienden van de Voetveren.
De voetveren-app
We starten de app en we zien dat er veel veerponten over de Maas zijn. Tevens wordt aangegeven waar we ons bevinden. Josephine klikt ‘de route naar’ aan, maar helaas: wij hebben de GPS niet aanstaan in onze telefoon. Wij hebben er geen behoefte aan om voortdurend gevolgd te worden. Josephine raadpleegt de papieren kaart en we gaan op weg.

De asfaltweggetjes kronkelen door het Noord-Limburgse landschap met de aspergebedden nog bedekt met plastic. Weldra komen we in Lottum aan, waar de veerstoep zich bevindt. Een paar auto’s passeren ons op weg naar het veer. Het is toch een fiets-/voetveer? Maar dit is toch echt Lottum. Als we eenmaal op het pontje staan, vergeet ik m’n twijfel. Aan de overkant rijden we richting Arcen. In Graanbranderij de IJsvogel drinken we wat en van ons sponsortientje kopen we een pannenkoek.

Graanbranderij de IJsvogel

Weer terug bij het pontje

Om nog wat kilometers te maken, fietsen we terug richting Venlo. Onderweg komen we weer langs de veerstoep. ‘Oh, ik ben helemaal vergeten het vlaggetje van de Vrienden van de Voetveren te geven.’ We gaan nogmaals de pont op en bieden het vlaggetje aan. ‘Maar, wij zijn geen voetveer. Daar verderop vaart een voetveer.’ Ik leg uit dat de belangenbehartiging van de vereniging verdergaat dan de voetveren. De jongste bediende vindt het wel wat en samen gaan we op de foto.

Overhandiging van de vlag van de Vrienden van de Voetveren

De opmerking van de veerbaas dat er verderop een voetveer is, doet bij mij nog steeds geen belletje rinkelen.

PSV weer kampioen na 7 jaar

In Venlo missen we net de trein, maar dat vinden we niet erg. Een soft ijsje gaat er wel in. 
In Blerick, Horst-Sevenum, Deurne en Helmond stappen steeds meer mannen in met rood/wit gestreepte shirtjes. De supporters keuvelen met elkaar in Brabantse tongval en wij sukkelen langzaam in slaap. We worden pas wakker als de supporters bij aankomst in Eindhoven een fijn kampioensfeest wordt gewenst. Instinctief werpen we een blik op onze fietsen op het fietsbalkon: Ze staan er nog.

De administratie

Thuis teken ik altijd aan welk pontje we hebben gedaan met de datum erbij. Mijn onrust van deze dag werd bewaarheid: we hebben niet het fiets-voetveer Lottum –Arcen gedaan, maar het autoveer Lottum – Lomm. Deze hadden we al gedaan op 18 augustus 2006.
Waarom ik mijn twijfel niet omgezet heb in een controle op de voetveren-app, begrijp ik niet. Dan hadden we gezien dat het blauwe bolletje dat onze locatie aangeeft, twee kilometer verwijderd was van de veerstoep van het beoogde pontje. Tevens heb ik twee aanwijzingen genegeerd. De eerste was dat het geen fiets-/voetveer was en de tweede was de opmerking van de veerbaas.

Ik mail de vergissing aan Josephine. Ze reageert: ‘Oeps. Nog een keertje die kant op.‘

Nog steeds 44 te gaan.


19 april 2015

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha Bettie,
Dan lopen wij voor, want met de Dekkersdag in september hebben wij een rondje gelopen met een keer het voetveer en een keer het autoveer.
Hermine

Anoniem zei

O o o... Zou zo maar Joekie en Joepie kunnen overkomen....

Carin

Anoniem zei

O,o, wie zijn(haar) hoofd niet gebruikt! En je benen hebben zo hun best gedaan 👓

Nelly

Anoniem zei

Ha Bettie,

Leuk verhaal weer over jullie ervaringen. Helaas, het pontje bleek niet het juiste zodat het getal van 44 nog te gaan, standaard blijft.

Groet van Ria