maandag 22 oktober 2012

Zuiderzeeballade


‘Geen fiets,toch?’ whatsappt Josephine ’s ochtends vroeg.
In het pontjesreglement staat dat een pontje alleen maar geldt, als we èn met z’n tweeën zijn èn met de fiets. Vandaag zou het wel erg onhandig zijn, de fiets mee te nemen. We gaan namelijk naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en het pontje stopt bij het station, de parkeerplaats en het museum. Waar heb je dan nog een fiets voor nodig? Het pontjesreglement biedt wel enige ruimte met de zinsnede ‘in de ruimste zin des woords’. We beslissen: Zonder fiets geldt het pontje ook.

Wel of geen pontje?

We hadden dit pontje ieder jaar weer gemist, omdat de ene keer het seizoen (april tot en met oktober) alweer voorbij was of nog niet begonnen, of we wisten nog niet of dit wel een pontje was. Uiteindelijk hebben we besloten dat we de Vereniging Vrienden van de Voetveren volgen. Als zij het een pontje vinden, zijn wij het daarmee eens. Deze vereniging worstelt ook wel eens met deze vraag merk je als het nieuwe boekje verschijnt. Een pontje is dan ineens verdwenen of geschaard onder de rondvaartboten.

De Pampus

Met z’n vieren wachten we in een straffe wind bij het station op De Pampus en we zien dat hij 175 passagiers kan herbergen.We kijken elkaar besmuikt aan: Meer zal het wel niet worden, denken we, totdat bij de volgende aanlegplaats – het parkeerterrein – de boot ineens vol loopt. Als we het zeegat – het Krabbegat – uitgaan, liggen we ineens in de volle wind, maar al snel draait het veer de luwte in naar de veerstoep.
Het Zuiderzeemuseum – Het buitenmuseum

We wandelen langs authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen. Bij restaurant Hindeloopen vinden we de warmte waar we naar op zoek zijn èn koffie/warme chocolademelk met appelgebak. De warmte is zo aangenaam dat we nog even wat blijven hangen.
Het Zuiderzeemuseum – Het binnenmuseum
Naast de vaste collectie is er de tentoonstelling De kleur van water met werk van toonaangevende kunstenaars zoals Joost Cornelisz Droochsloot, Ruud van Empel, Dick Pieters, en Sven Kroner en bevat circa zestig schilderijen en foto’s uit de ING Collectie.
Karaoke – De Zuiderzeeballade
Een foto in klederdracht hadden we al van onszelf, maar karaoke: dat hadden we nog nooit gedaan.  We konden kiezen tussen de Cats, Rick en Simon en de Zuiderzeeballade. Die laatste vonden we wel toepasselijk.
Josephine zong heel overtuigend met haar mezzo sopraan en ik bromde zacht wat mee om haar niet van de wijs te brengen.

We lopen terug naar het station en reizen via Amsterdam Sloterdijk weer naar huis. Het is druk. De trein vult zich in Amsterdam met marathonlopers, hun medailles, bloemen en supporters.

Nog 79 te gaan.

21 oktober 2012.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtig verhaal weer. Hoeveel foto's heb jij in je familiealbums van familieleden in Volendams kostuum?
Hermine

Anoniem zei

Dat was weer leuk Bettie! Dank je wel voor het verhaal!


Hartelijke groet vanuit een zonnig zuiden met om 10 uur à.m. Al 27 graden


Mieke