‘Twitteren vind ik wel wat voor jou,’ zei Renée van H. tegen mij afgelopen donderdag. Ik had er wel eens over nagedacht, maar het verworpen als te ‘hijgerig’. De volgende morgen heb ik me er toch eens in verdiept. Ik heb nu immers alle tijd om dat soort dingen te doen. Een account was snel aangemaakt en het bleek dat ik zelfs met mijn oude mobiele telefoon (Nokia 6100) kon twitteren. Het is gewoon SMS’en en dan naar een bepaald telefoonnummer sturen en klaar is kees. De eerstvolgende pontjestocht leek mij een geschikte gelegenheid om mijn eerste berichten de ether in te sturen.
Bij ons beiden was er twijfel of we wel zouden gaan, omdat er weer een pak sneeuw was gevallen, maar geen van beiden had de telefoon gepakt. We hadden gewoon weer zin in een tocht. De fietspaden in Capelle aan den IJssel waren afwisselend schoon en met ijs bedekt. De provinciale weg was schoon; het risico van hard rijdende auto’s nam ik op de koop toe.
Vrij reizen
Vandaag zou ik mijn eerste ‘vrij reizenkaartje’ van de NS gebruiken. Niet vergeten om wel een fietskaartje te kopen en niet vergeten om het ‘vrij reizenkaartje’ af te stempelen op het perron.
Catharina Amalia
Achter Amsterdam CS is het spekglad, zelfs de steiger is niet schoongemaakt. Het blijkt dat de fietsen bovenop de fast ferry moeten worden geplaatst. Halverwege de helling naar het dak van de draagvleugelboot Catharina Amalia glijden we weg, maar met behulp van de bootsman lukt het om de fietsen op de bestemde plaats te krijgen. Eenmaal in de boot realiseren we ons dat onze fietstassen er nog op zitten. Als een instructiefilmpje ons vertelt dat we de veiligheidsriemen om moeten doen en dat we tijdens de reis niet mogen lopen, kijken Josephine en ik elkaar aan. Terwijl de instructiedame vrolijk doorgaat met de mededeling dat we geen mobiele telefoon mogen gebruiken tijdens de vaart, valt mijn oog op een mededeling dat je in de chillroom wel mag bellen. Maar hoe kom ik daar, als ik niet mag lopen? Josephine let beter op: ‘We zìtten in de chillroom.’ Ik verstuur mijn eerste twitterbericht:
‘eerste pontje vandaag fast ferry naar velsen. Wij zitten in de chillroom. ‘
Barbara W. reageert onmiddellijk met:
‘hebben die degelijke ferrys nu ook al een chillroom? ik loop achter:-) veel plezier tijdens je trip’
Na een aanloop verheft de ferry zijn neus en worden we in de kussens gedrukt.
Bij Spaarnwoude passeren we de sneeuwgrens. Bij aankomst blijken onze fietsen nog aanwezig en ook de tassen zitten er nog aan.
Rijkspont 9
We kunnen gelijk overstappen op de motorveerpont naar Velsen-Noord. We willen echter niet in Velsen-Noord zijn. We moeten 20 minuten wachten om weer terug te varen; dan maar een kopje soep met boterhammen. Uiteindelijk gaat het zo snel dat ik vergeet te twitteren.
Rijkspont 7
De fietspaden zijn mooi schoon en met de wind in de rug zijn we snel weer bij Spaarnwoude, waar de motorveerpont Rijkspont 7 ons naar Buitenhuizen brengt. Ik twitter:
‘derde pontje alweer de rp 7.’
Na ‘alweer’ had wel een komma gemogen.
Zaanstreek
Nu blijven we wel aan de overkant, de Zaanstreek, met zijn mooie houten huizen. We passeren Nauerna (duidt op ‘ver afgelegen plaats’ of ‘land dat de moeite van het bewerken niet loont’). Josphine maakt een paar sfeervolle foto’s. Het wegdek is meestal schoon met hier en daar ijsplekken. Wanneer we het station van Zaandam binnenrijden, blijkt binnen een paar minuten onze trein te vertrekken. In onze ooghoeken zien we nog net het Golden Tulip Hotel met zijn gevel van op elkaar gestapelde Zaanse huisjes. Ik kan helemaal blijven zitten tot Nieuwerkerk. Josephine stapt over op Amsterdam CS.
Op het perron van Nieuwerkerk ontmoet ik weer de vrouw van vanochtend met haar zoon. We wisselen onze ervaringen uit. Zij waren in Amsterdam naar ‘Avatar’ geweest. Bij het bericht dat wij maar liefst 3 pontjes hebben gedaan, steekt ze haar duimen op.
Nog 52 te gaan.
PS: wil je me voortaan ‘live’ volgen tijdens een pontjestocht via Twitter, maak een account aan op Twitter.com, zoek “bettievanveen” op en geef je op als volger.
5 opmerkingen:
Dapper Bettie, zo de kou te trotseren. Je fietste in de streek van mijn jeugd. Je verhaal riep de volgende herinnering bij mij op.
Op een dag kwam er bij onze overbuurman in Zaandam een mevrouw inwonen. De buren fluisterden dat dit "De schrik van Nauerna" was, die vroeger met een hondenkar melk uitventte. Ik vond het raadzaam bij zo'n mevrouw uit de buurt te blijven.
Nog een herinnering, een verhaal van mijn opa, die voor zijn werk weleens 'het veld' in moest en dan ook in die buurt rondwaarde. Je kent misschien het volgende voorbeeld van een stijlbloempje'Hier zet men koffie en over'. Mijn opa nu beweerde altijd doodserieus dat hij, bij een pontje in de Zaanstreek, een bord met de volgende tekst had zien staan: 'Hier zet men koffie en over de Zaan, reizigers af en scheermessen aan' Nou jij weer..
Dag Bettie,
Jij gaat ook tot de categorie behoren van mensen, die geen rust krijgen. Nu gá je om te onthaasten pontjes doen, en wat gebeurt er... Mij niet gezien, aan deze commercieele onzin doe ik niet mee.
Twitter ze en help de providers aan hun omzet. Avatar heeft al een miljard opgebracht ook een soort film waar ik niet van hou!
Blijf mooie verhalen schrijven, die volg ik wel! Niet live dus!
Groetjes,
Menno.
Dag lieve Betty,
Ik heb weer enorm genoten van je pontjesverhalen, hartelijk dank.
Ik reageer met een link, waarmee je, als je zin zou hebben, mijn bevoorstaande reis naar Nieuwzeeland en Australie kunt volgen.
http://maghibettini.waarbenjij.nu/
Ik ga alleen, heb mijn hele reis zelf verzonnen. Verheug me enorm!
Veel lieve groeten, ook aan Gerard,
Maghi
Hallo Bettie,
Nog 52 pontjes te gaan. Volgens mijn berekening van vorig jaar hebben jullie in 2015 alle pontjes gehad. Gemiddeld dus nog 10 per jaar. Dat moet toch wel haalbaar zijn. Veel succes met de volgende pontjes, het voorjaar komt eraan.
Groetjes,
Nel
Een reactie posten