woensdag 8 augustus 2007

Een rondje Tholen

Zeeland afficheert zich met het motto “Fiets een Rondje met een Pontje” met zijn toeristische veerdiensten tussen de eilanden. In 2005 hadden wij ons al eens daardoor laten verleiden voor ons jaarlijkse fietsweekend. Welgemoed begonnen we op vrijdagmiddag in Bergen op Zoom met de overtocht naar het eiland Tholen. Aan de andere kant van het eiland zouden we om 5 uur ‘s middag vanuit Gorishoek kunnen overvaren naar Yerseke op Zuid-Beveland. Toen we bij de boot zaten te wachten, spotten we algauw twee heren die ons weleens zouden kunnen gaan overzetten. Van verre riepen ze al: “Jullie hebben geluk, dames” “Hoezo?” “Vanmiddag om 1 uur hebben we niet gevaren vanwege de harde wind.” Slik. “En wat hadden we dan moeten doen? We hebben nl. een hotel geboekt in Goes, waar ons mede-reisgenoten al op ons wachten.” “Terugrijden naar Bergen op Zoom over de brug en dan over land naar Goes” Hoewel het nog lang genoeg licht zou zijn, trok het idee ons niet echt aan. Maar, zoals gezegd: we hadden geluk. Een prachtige tocht volgde over de Oosterschelde, waar we links en rechts werden ingehaald door mooie, grote zeilboten.

We hadden in 2005 uitgebreide informatie opgevraagd bij de Zeeuwse VVV over de vaartijden van de veren. Toen Josephine ging plannen, kwam ze er al snel achter dat de dagen in de week en de tijden waarop de veren voeren niet op elkaar aansloten. Eenmaal op een eiland zat je daar gevangen. Met grote moeite had ze de planning rondgekregen.

De volgende dag staken we het Veerse meer over naar Noord-Beveland om later bij Kortgene weer over te steken naar Zuid-Beveland. Een geïmproviseerd bordje gaf aan dat het veer op zaterdag niet voer. Aan de overkant zagen we een schip liggen waarvan we het flauwe vermoeden hadden dat dat wel eens het veer kon zijn. We besloten te wachten en jawel na enige tijd maakte hij zich los van de wal en kwam onze kant op. Het bleek een boot te zijn die normaal met gezelschappen de zee op gaat om te vissen. Als ze geen gezelschappen te vervoeren hadden, namen zij het veer waar.

Op zondag stond Zeeuws-Vlaanderen op het programma. Op het terras bij de aanlegplaats van het eerste veer vroegen wij aan de serveerster of het veer vandaag wel voer. Het waaide nl. nogal. Ze raadde ons aan toch maar even te bellen. Het veer Hoedekenskerke – Terneuzen was uit de vaart genomen en de andere veren over de Westerschelde ook. Ons restte slechts een teleurstellende terugtocht naar Bergen op Zoom.

Deze ervaring indachtig besloten we voortaan geen meerdaagse tocht in Zeeland meer de organiseren. Op een dag op en neer tussen Tholen, Sint Philipsland en Schouwen-Duiveland met het passagierschip Epico leek heel kansrijk. Wie wil er nou niet over de Mosselkreek en de Krabbenkreek varen tussen Sint Annaland, Anna Jacoba en Zijpe. In het verenboekje werd deze tocht als 2 pontjes beschreven.

Op 4 augustus 2007 zijn we weer met de trein naar Bergen op Zoom gegaan en over de brug naar Tholen. Het veer hadden we immers al op 11 augustus 2005 gedaan. De brug noteerden we mentaal voor ons volgend project: alle bruggen van Nederland overfietsen. Aangekomen in Sint Annaland zagen we veel boten in de haven liggen, maar niet de Epico. Na wat heen en weer gevraag was het duidelijk. De Epico voer niet meer. Dan maar vanaf het terras genieten van de Krabbenkreek en daar beslissen wat we verder doen. Het was laag tij en we zagen de boten op hun kant op de blinkende slikken liggen en in het midden een smalle vaargeul. We besluiten het eiland Tholen rond te fietsen.

Even verderop genieten we op een bankje van de sprakeloze stilte die daar heerst.
De populier is nu niet bepaald een spraakmakende boom, maar die lange wegen met aan beide zijden populieren heeft toch wel wat. In Stavenisse kunnen we het appelgebak niet weerstaan. Regelmatig doemen velden met allerlei kleurige bloemen op. Het zijn akkers waar bloemzaad wordt geteeld, van één-jarige soorten zomerbloemen. Daarnaast zijn er de “gewone” akkers met aardappelen, tarwe, suikerbieten en uien. In Sint Maartensdijk worden we weggeblazen door keiharde muziek uit de jaren tachtig. Temperaturen die we onderweg zien, variëren van 28 tot 34°C. Ondanks dat we bij elk rustpunt water hebben getapt, is het water schoon op als we op het station Bergen op Zoom arriveren.

Tevreden stellen we vast dat we wel de 2 pontjes hebben gemist, maar dat we deze 2 wel kunnen afstrepen. Geen pontjes gedaan, maar toch 2 minder te gaan: 105.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Bettie,
Net zoals ik voorheen van je schilderijen genoot, geniet ik nu van je verhalen met de pontjes.
Ik heb dezelfde ervaring als jullie met de Zeeuwse Pontjes (gelukkig wist ik niets van de regel dat je niet vantevoren mocht informeren naar de vaartijden). Ik kreeg de route ook niet tot nauwelijks rond en werd meermalen geconfronteerd met een pont die niet ging... maar wat is het er mooi.
Ik kom niet de pont van Veere tegen en ook niet de pont van Zierikzee naar Stompe Toren. Serooskerke heeft een hele leuke theetuin.
Groeten en kijk uit naar je volgende avontuur.
Jannetje Redan

Anoniem zei

Hallo Bettie,

Weer een leuk verhaal over Zeeland. Juist op dit moment sta ik voor de keuze wel of niet deze zeer onregelmatig varende pontjes te filmen.
Dit kun je de mensen eigenlijk niet aandoen, deze onregelmatigheid. Kun je mij hierover nog adviseren???

Ik zal je ook even bijpraten over de zaken rond Pontje Doen. Ik liep al een hele tijd rond met het plan om nu eens in Nederland en ván Nederland te gaan genieten, na meer dan dertig jaar over de wereld te hebben gefilmd en heb daarom enige tijd geleden de naam Holland Heritage® bedacht inclusief logo, (zie bijlage) om alle Nederlandse erfgoed te gaan filmen. Nu ben ik met een uitgever aan de slag die een dergelijke serie onder deze naam wil gaan uitgeven op DVD's en boeken Martin Kers. Catalpa Pictures B.V. verdwijnt voor de pontjes als naam en onder HH zal het gaan heten Veerponten & Pontverhalen in het Engels Ferry Tales.

Naam én logo doen het erg goed bij de mensen die het hebben gezien.

Groetjes ook aan Josephine,

Menno.

Anoniem zei

Hallo Bettie,

Weer een heel leuk verhaal. Hier moet je iets mee gaan doen. Naar een uitgeverij hoeft niet meer gezocht te worden. Wel een troosteloze foto "pontje uit de vaart".
Ik ben benieuwd naar het volgende verhaal. Loes, we moeten voorkomen dat dit boek eerder wordt uitgegeven, dus aan de slag.
Nog even een hint voor Ton: misschien een idee om een paarse krokodil de vaart onmogelijk te maken. (denk hierbij niet aan een krokodil die in een kanaal zwemt, maar denk hierbij aan de Overheid).

groet, Nel

Philomene zei

Ha Bettie,

Krabbenkreek, St. Annaland, Mosselkreek, klinkt inderdaad als interessant gebied! Moet toch ook maar eens naar Zeeland gaan.
En inderdaad, een boek uitgeven is een leuk idee. Met fietskaarten erbij en van die kadertjes met tips (bv waar je lekkere appeltaart kunt krijgen enzo).

Groeten Philomene