maandag 14 mei 2007

Pontjestocht op 7 april 2007

Nog 110 te gaan

“Gaan we a.s. zaterdag nog fietsen?”
“Ja, ik zoek wel een pontje uit.”
Zo begint altijd onze afspraak voor een fietstocht. We zetten daarna de conversatie per e-mail voort:

“De meeste seizoenspontjes beginnen half april, maar ik heb er 1 gevonden die 1 april start:
NH 34 Haarlem, Zuid-Schalkwijk-Cruquius over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder (met theehuis!)
Vervolgens kunnen we 3 motorveren over het Noordzeekanaal doen, bij Velsen, Spaarndam en Velsen Zuid (deze laatste vaart naar het Centraal station van Amsterdam, uurdiensten)”
Kies maar.”

“De wind lijkt zaterdag zuid-west te zijn: we vertrekken vanaf Haarlem en stappen dan weer in Amsterdam op.
Waarschijnlijk kunnen we ze dan allemaal doen.
Je kunt vanaf Blaak zonder overstappen. Ik stap dan op Den Haag HS in dezelfde trein (9.32 of 10.02).”

“Ik kies voor die van 9.32 vanaf Blaak.
Zojuist kreeg ik een nieuwsbrief dat de veer tussen Velsen Zuid en Velsen Noord is opgeheven en verkocht is aan Amsterdam. Ik vind het wel vreemd, want het is een motorveer voor alle verkeer en altijd druk bezet naar mijn gevoel.”

Keurig op tijd arriveert de trein in Rotterdam Blaak. In Schiedam-Centrum stappen nog 2 fietsers in.
“Waar stappen jullie uit?”
“Amsterdam-Sloterdijk”
“Oh, dan moeten jullie fietsen achter de mijne, ik moet er nl. in Haarlem uit.”
In Delft komt er ongemerkt nog een fiets bij.
“Een fiets van een student; die stapt waarschijnlijk in Leiden uit”, weet mijn vriendin met een kennersblik, wanneer ze in Den Haag Hollands Spoor opstapt.
Het klopt en we kunnen de fietsen met een gerust hart achterlaten op het balkon tot Haarlem.

We vergelijken het boekje met de overzetveren in Nederland van de Vereniging Vrienden van de Voetveren met de fietskaart en stellen vast dat we eerst naar het zuiden moeten rijden, richting Bennebroek. Na veel omzwervingen vinden we de plaats Cruquius en dan is het veer snel gevonden. Het mooie theehuis verdient een bezoek. En we zijn trouwens toe aan een kop koffie respectievelijk een kop chocolademelk. Het veer komt elke 15 minuten, dus we hebben nog alle tijd om foto’s te maken.

Het pontje is gratis; als we een paar euro in de fooienpot doen, wordt dit begroet met het luiden van de bel.

Op naar Velsen, maar de wind blijkt niet zuid-west te zijn, maar uit het noorden te komen. Na uren tegen de wind in gefietst te hebben, zijn we eindelijk in Spaarndam aangeland. Een lieflijk plaatsje met een mooie sluis en uitnodigend terras.
“Wat doen we? Pikken we lekker een terrasje of fietsen we door naar Buitenhuizen om de pont naar Assendelft te nemen en vervolgens naar Zaanstad te rijden en daar de trein naar Amsterdam te nemen?”
“Het is al laat, laten we lekker in de zon gaan zitten.”

Sinds 1998 ondernemen wij regelmatig fietstochten met daarin minimaal 1 pontje. We willen alle pontjes uit het boekje van de Vereniging nemen, samen én op de fiets. Maar zoals uit bovenstaand relaas blijkt, bezwijken we snel voor koffie, appelgebak, pannenkoeken of een mooi terras.

We hebben er inmiddels 90 gedaan, nog 110 te gaan!

7 april 2007

17 opmerkingen:

Inge zei

Hé Bettie, leuk, je eigen pontjesblog. Ook dit ga ik zeker af en toe bekijken om te zien of je het pontjesrecord in Nederland al hebt gebroken. Ga zo door dus!

Groetjes,
Inge

Bettie van Veen zei

Ha Inge,

Dat je hem al gevonden hebt. Zoals je ziet, ben ik nog bezig met hem op te zetten. Ik wil nl. twee dingen combineren. Verslagen van pontjestochten en onze voortgang met een boek dat ik met 2 vriendinnen aan het maken ben. Maar ik ben er nog niet uit hoe ik die twee dingen kan combineren. Daarbij moet het voor mijn lezers ook wel overzichtelijk blijven,

groet, Bettie

Anke zei

Hallo Bettie,
Leuk om je pontjesblog te ontdekken. Ik ben benieuwd naar de verhalen en natuurlijk het vervolg van jullie pontjestochten.
Groetjes,
Anke

Josephine zei

Wat een verrassing! De winterse foto blijft een leuke foto.

Ton zei

Verwarrend hoor, pontjesverhalen en foto's van andere evenementen door elkaar! Ik dacht even dat Nel ook meefietste/meevoer, maar ze blijkt alleen maar mee te drinken in allerlei kroegen. Maar nu ik je uitleg lees als reactie op de reactie van Inge is alles duidelijk.

Bettie van Veen zei

Ja Ton,

Je bent een stuk ouder, 11 maanden namelijk, en dan kun je dat soort dingen niet meer zo goed volgen.
Maar ... ik zal erover nadenken om een aparte weblog te maken voor het project: De theedoek en andere verhalen.

Bettie van Veen zei

Hoi Josephine,

Ja, andere foto's van ons zullen we de mensen maar besparen.
Ik wilde een foto van de pontjestocht uploaden, maar ik zag ze niet meer op flickr staan.

Philomene zei

Ha Bettie,

leuk hoor! Ben benieuwd naar die 110 andere pontjes. En ook naar jullie verhalen over huishoudelijke artikelen. Het lijkt mij (net als Ton) inderdaad handiger om 2 blogs te maken (of het moeten verhalen worden over huishoudelijke artikelen die pontjestochten maken. Dan kan het natuurlijk wel...)

Groeten Philomene

Nel zei

Hoi Pipeloi Bettie,
Door deze reacties te lezen heb ik weer inspiratie opgedaan voor een nieuw verhaal. Philomene bedankt, je hebt me op een heel goed idee gebracht. Lees t.z.t. ons boek maar.

Groet, Nel

Bettie van Veen zei

Ton en Philomene,

Jullie reacties hebben geleid tot een aparte weblog over onze verhalenbundel "De verjaardag van de theedoek en andere verhalen" te vinden op: http://detheedoekenandereverhalen.blogspot.com/

Anoniem zei

Hallo Bettie,

Wat een ontzettend leuk initiatief én leuk geschreven! Houdt me in ieder geval op de hoogte van jullie boek.
Pontjes die je zeker moet doen zijn het Coevertveer in Ouderkerk a/d Amstel (alleen op zondagmiddag). dit is een prachtig gerestaureerd houtklos-pontje en daarna kun je lekker gaan eten bij Klein Paardenburg. Het andere houtklos-pontje is Haerst-Agnietenberg in Overijssel, hier ga je honderd jaar terug in de tijd. Ook het pontje van Jonen (met een geweldige omgeving en 360 graden rond geen horizonvervuiling.

Wat betreft de voortgang van onze serie "Pontje Doen" kan je zeggen dat iedereen die de trailer heeft gezien "lyrisch" is. De EO bijvoorbeeld wilde graag maar had geen ruimte in het uitzendschendschema. We gaan het nu aanbieden aan MAX onder de titel: "Elke dag een pontje", op die manier zou het als onderdeel van het middagprogramma iedere (werk)dag, een half jaar lang kunnen worden uitgezonden.
Verder hopen we vandaag iets te horen van een uitgever die mogelijk de combinatie boek + DVD wil gaan uitbrengen. Ik houd je op de hoogte en doe de hartelijke groeten aan Josephine!

Groetjes,

Menno.

Anoniem zei

Hoi Bettie,

is dit een trend? Inge is ook pas een weblog begonnen. Ik geloof dat
ik achter begin te lopen :-).

Groetjes, Marijke

Anoniem zei

Leuk!
Die pontjes om straks onze vakantiepondjes er af te fietsen als we terug zijn uit Grienkenland.
Liefs,
Alie

Rianne zei

Dag Bettie,

Ik ben weer niet al te vlot, maar heb nu dan toch even rustig de tijd om je weblog te bekijken: leuk joh, dat eerste relaas met die foto's van Josephine erbij! Ondanks die kopjes koffie geloof ik toch dat jullie uiteindelijk al die pontjes wel gaan nemen. Daar zijn jullie allebei ambitieus genoeg voor. Maar ja, het gaat natuurlijk vooral om de lol die je erin hebt, dus dan duurt het gewoon wat langer voordat de eindstreep is gehaald!

Groetjes,

Rianne

Anoniem zei

hoipipeloi,
je weblog heb ik gelezen en er van genoten. Ik ben trots op je, uiteindelijk blijf je toch mijn oudste dochter!!!
groetjes Corrie

Anoniem zei

Hallo Bettie,

Een wat late reactie, maar even goed gemeend. Wat leuk, je activiteiten
rondom het fenomeen
"veerpontjes". Ik snap het helemaal. Zelf ben ik ook dol op varen, in alle
vormen, van roeiboot, alle soorten rondvaarten tot een grotere overtocht Zweden-Finland aan toe. Dus veerpontjes horen daar ook bij. Ik zal je vorderingen volgen, veel plezier ...

Marjan van der Meij

Nel zei

Hallo Bettie,

Weer een heel leuk verhaal. Hier moet je iets mee gaan doen. Naar een uitgeverij hoeft niet meer gezocht te worden. Wel een troosteloze foto "pontje uit de vaart".
Ik ben benieuwd naar het volgende verhaal. Loes, we moeten voorkomen dat dit boek eerder wordt uitgegeven, dus aan de slag.
Nog even een hint voor Ton: misschien een idee om een paarse krokodil de vaart onmogelijk te maken. (denk hierbij niet aan een krokodil die in een kanaal zwemt, maar denk hierbij aan de Overheid).

groet, Nel